Interview: Marco Rat
Known For: drummer for Ketchup
By: Kees Smit/nederpunk.punt.nl
How: Email
When: March 2006

Kees: Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met het verschijnsel punk?

Rat: Moet eind 1976 zijn geweest toen het verschijnsel opdook in de bladen. Onvergetelijk zijn voor mij de Sex Pistols opnames bij Disco Circus, en later bij De Vara’s Wonderland special. Ik was toen meteen verkocht!!!

Kees: Hoe ben je actief geworden in de punkscene en wat heb je zoal gedaan?

Rat: Ik was altijd al gek op muziek…is begonnen toen ik jaar of 6 was en mijn eerste Pick-up kreeg. Mijn eerste favorieten waren de Beatles en de Stones. Toen ik jaar of 16 was heb ik m’n eerste 2e hands drumstel gekocht, en heb zelf leren spelen door naar platen te luisteren, en uit te vogelen hoe dat gespeeld werd. (heb er later wel spijt van gehad dat ik nooit les heb genomen.) Maar het was natuurlijk wel de charme van die tijd, al die rammelende bandjes…

In de begin jaren van de punk in Den Haag leerde ik de jongens van oa de Mollesters en de BVD kennen…deze waren allemaal wel jaartje of 3-4 ouder dan mij. Toen op een gegeven moment de BVD hun drummer kwijt raakten, en Case hun zanger mij vroeg of ik bij hun wilde komen spelen hapte ik direct toe, had toen nog nooit met iemand samen gespeeld. Helaas ging dat op het laatste moment niet door omdat ze een aanbod van een goeie drummer kregen. Case heeft me daarna aan de 3 mensen voorgesteld waarmee we enkele weken daarna de band Ketchup oprichten, ze waren al enkele weken bezig met z’n drieën, en hadden de naam al verzonnen. Ik was wederom de jongste, de rest was allemaal 2-3 jaar ouder. Het klikte meteen, hoewel ik wel een beetje aan hun ideen moest wennen… Voor mij was punk “lang leve de lol” en de Sex Pistols… Zij wilden met de band wel een politieke statement maken, en alle nummers waren dan ook Nederlandstalig. Maar dat wende snel, en overal waar we speelden werden we enthousiast ontvangen. Dat heeft zo ongeveer jaartje of anderhalf geduurd… We zijn op de tv bij oa Neon (VPRO) geweest, en op de radio (VPRO), daar werd een heel uur aan ons gewijd, omdat we een nummer hadden: Herman Brood val dood!!! (we waren allemaal Brood fans van ‘t eerste uur, maar we vonden, net als velen met ons, dat Herman na de 2e lp  “SOLD OUT”!!!) Was leuke show, Herman kwam ook zelf nog voor een interview opdraven, om zichzelf te verdedigen. Maar hij snapte onze statement toch ook wel… Ëén van de leukste concerten vond ik toch wel ons optreden op Rock Against Religion in Kaasee Rotterdam. De band is een tijd later opgehouden te bestaan….de reden kan ik me niet meer herinneren, En uit de overblijfselen is later Hollands Glorie ontstaan…een band met dezelfde soort idealen….Ik speelde hier niet meer in.

Kees: Als je in bands hebt gespeeld, wanneer waren die actief en wat was de bezetting?

Rat: Ketchup, Moniek-zang / Paul-gitaar / Pim-bas / Rat-drums 1979 –1980

3rd Generation, Alex-zang / Leroi-gitaar / Rop-bas / Rat-drums (in de laatste paar maanden voor ‘t eind van de band is daar nog Piet op 2e gitaar bijgekomen. Was ergens begin jaren 80… 

Heb daarna nog diverse andere bands gehad, maar die wil ik niet echt onder de noemer Punk zetten. Deze bands waren meer beinvloed door bands als The New York Dolls, Lords Of The New Church, en andere bands die zijn voortgevloeid uit de eerste punk generatie.

@ Kaasee Rotterdam 26.12.1979 (© Johannes van der Weert)

Kees: Bezit je opnamen van een of meer van de onder drie genoemde bands die niet zijn uitgebracht op vinyl of CD?
Rat: Heb van beide bands wel oefenruimte en live opnames, van Ketchup ook TV en radio opnames. Helaas zijn we met deze bands nooit de studio ingedoken…kwam er gewoonweg niet van….

Kees: Hoe waren de reacties van ouders en vrienden toen je punk “werd”?
Rat: Ik had de beste ouders die ik maar kon wensen…ik mocht alles!!! Als mijn vrienden op bezoek kwamen, haalde mijn moeder kratje bier voor ons op de fiets, en zelfs drumstel op m’n kamer…dat moet een hel voor hun, en voor de buurt zijn geweest!!! Vrienden hadden er ook geen problemen mee…sommige volgden zelfs mijn voorbeeld.

Kees: Hoe kijk je achteraf op de punk-periode terug, wat waren positieve en negatieve kanten er van?
Rat: Ik kan er alleen maar positief op terug kijken….was een wereldtijd…heb ook alle gave bands gezien…in Nederland en in Londen…waar ik paar keer per jaar heen ging. Heb aan die tijd ook paar van mijn “ nog steeds” beste vrienden overgehouden!!!

Kees: Heb je in de punktijd ervaringen opgedaan of dingen meegemaakt die belangrijk zijn geweest voor je wereldbeeld, je persoonlijke ontwikkeling e.d.?
Rat: De Punkjaren en vooral de Sex Pistols hebben mij voor altijd een bepaalde attitude meegegeven, mijn positieve denkwijze, maar ook de “fuck you” mentaliteit tegen over autoritaire, burgerlijke en domme mensen…. Ik was altijd al een buiten beentje…ben sterrenbeeld Waterman…zijn vaak artiesten, kustenaars etc. Dus het was niet vreemd dat Punk mij aansprak…als enige op mijn school… en honderden anderen niet.

Kees: Wat zijn je vijf favoriete punkplaten?
Rat:
Never Mind The Bollocks – Sex Pistols (the ultimate punk record!!!)
Young, Loud & Snotty – Dead Boys
Night Of The Living Dead Boys – Dead Boys
We Have Come for Your Children – Dead Boys
Live At The Speakeasy – Johnny Thunder & The Heartbreakers

Kees: Wat wil je zelf nog toevoegen?
Rat: Ik ben groot Sex Pistols verzamelaar…vroeger ruilde ik veel VHS, tegenwoordig alleen nog maar DVD. Ben dus altijd op zoek naar mooi materiaal. Ook van andere punkbands. Dus als je denkt dat je wat moois voor me hebt, neem ff contact met me op. Ik ben er groot voorstander van, dat al die mooie opnames gedigitaliseerd moeten worden, zodat ze bewaard kunnen blijven voor ‘t nageslacht. Zodat ze dan kunnen zien wat ze allemaal voor moois hebben gemist!!!

Bedankt voor het interview, Rat.

Ketchup
1979 – Art In Revolution 2
1980 – Strijdzweet 7