Views: 17
SCANNEN
Workflow voor Fanzines
1) Nietjes. Het begint al met een heikel punt. Bij mijn eigen bladen haal ik de nietjes er uit (met een speciale ontnieter) om beter te scannen. Meestal kun je dan prima A4 scannen. Ik gooi de nietjes altijd weg dus een groot deel van m’n bladen collectie is nietloos. Echter, de nietjes horen eigenlijk bij het blad en als ik bladen leen, dan laat ik ze erin zitten. Je kunt de nietjes er naderhand ook weer inpriegelen (Diana Ozon/KoeCrant uit Amsterdam doet dit altijd) maar met dikkere bladen als Raket maar ook latere Clichés is dit erg lastig zoniet onmogelijk. Ook als je een blad wil verkopen of ruilen is het met nietjes meer waard. Het gaat mij er in ieder geval om dat de tekst goed leesbaar is.
2) Ik scan altijd in een hoge resolutie (400dpi) en in het ongecomprimeerde TIFF bestand op een redelijk profi flatbed scanner (Epson A4 Perfection V600 waarvan de glasplaat geregeld gereinigd wordt met TFT/LCD Cleaning Fluid). Mensen die geen scanner hebben, fotograferen bladen en posters (die gaan bij mij vaak door een speciaal programma om ze leesbaarder/scherper te maken: Topaz Photo AI) of sturen ze per post op om het mij te laten scannen (en ik stuur ze zsm retour). Alles dat groter dan A4 is wordt meerdere malen gescanned met overlapping. A3-A0 wordt met een goed stitch programma aan elkaar gezet (MS ICE of Lightroom Classic).
3) Tijdens het scannen snij ik de bladzijden goed uit met Paint (en kijk ik of de scan goed is).
4) Daarna importeer ik de gescande bestanden in Adobe Lightroom (een archiverings en bewerkingsprogramma) en bewerk ze. Veel oude bladen zijn gestencild en geregeld zitten er onleesbare bladzijden tussen die ik dan probeer leesbaar te maken door contrast en de hoog/laaglichten te veranderen. De meeste scans hebben uiteindelijk wel een bewerking nodig.
Update 01.03.2025: Ik heb besloten zo weinig mogelijk te bewerken kwa belichting. De bladen komen erop zoals ze zijn uitgebracht.
5) Ik maak een inhoudsopgave van het fanzine (handig voor bij het zoeken op de website) en controleer de afzonderlijke bladzijden. Daarnaast lees ik het meeste van het fanzine (ook voor info voor op de website).
6) Dan exporteer ik de bewerkte bladzijden en maak er PDF’s van (1200 pixels/100dpi). Die verklein/comprimeer ik dan weer voor de website.
7) Tenslotte maak ik een nieuwe webpagina waarop die PDF komt (met de dFlip Books plugin) samen met de inhoudsopgave en overige informatie.

Foto’s & Posters
1) Ik scan in 400dpi en in het TIFF bestand op een Epson A4 Perfection V600 waarvan de glasplaat zeer geregeld gereinigd wordt met TFT/LCD Cleaning Fluid. Mensen die geen scanner hebben, fotograferen foto’s/posters voor mij (die gaan bij mij vaak door een speciaal programma om ze beter/scherper te maken: Topaz Photo AI). Alles dat groter dan A4 is wordt meerdere malen gescanned met overlapping. A3-A0 wordt met een goed stitch programma aan elkaar gezet (MS ICE of Lightroom Classic).
2) Tijdens het scannen snij ik de foto’s/posters goed uit met Paint (en kijk ik of de scan goed is).
3) Daarna importeer ik de gescande bestanden in Adobe Lightroom (een archiverings en bewerkingsprogramma) en bewerk ze. Vaak zijn foto’s/posters niet goed door mij uitgesneden in Paint of zijn ze scheef en dat corrigeer ik. Vervolgens trek ik het histogram goed, verbeter ik de belichting en verscherp en/of haal ik de ruis eruit. De meeste scans hebben uiteindelijk zo’n bewerking nodig.
4) Hernoemen van foto bestanden; meestal op datum (jaar.maand.dag). Uitzoeken wat, wanneer en waar de foto gemaakt is.
5) Tenslotte exporteer ik de bewerkte foto’s naar een 500 pixels JPG bestand en komen ze op de desbetreffende webpagina (geregeld via een plugin).

AANLEVEREN GEFOTOGRAFEERD BEELDMATERIAAL
1) Fotografeer in hoge kwaliteit (minimaal 1200×800 met een resolutie van 100dpi).
De meeste moderne smart telefoons hebben een hoge kwaliteits camera aan boord.
2) Zorg dat je boven het onderwerp (de foto of poster of etc.) fotografeert. Dit is makkelijker en mooier om uit te snijden.
3) Zorg dat je ruimte om het onderwerp mee fotografeert. Dit maakt het rechtzetten en uitsnijden makkelijker.
4) Zorg dat het onderwerp scherp is.
5) Fanzines: Blanco bladzijden ook fotograferen (die horen erbij en is gemakkelijker voor de uiteindelijke PDF)
6) Verstuur aub met wetransfer.com
Facebook vreet aan de kwaliteit en via email is het vaak lastig om grote bestanden (>10mb) te versturen.