Interview: Marcel Meijer
Known For: vocalist for N.V. Le Anderen
By: Kees Smit/nederpunk.punt.nl
How: Email
When: February 2008

Kees: Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met het verschijnsel punk?
Marcel: Omstreeks 1978/1979. Zoals bij velen was “Never mind the bollocks” mijn eerste kennismaking/eerste elpee met punk.

Kees: Hoe ben je actief geworden in de punkscene en wat heb je zoal gedaan?
Marcel: Oom (G.W. Sok) speelde in The Ex, later volgde Svätsox, De Groeten, Zowiso. Ik ging veel naar concerten van o.a. deze bands. Later, begin 1981, werd N.V. Le Anderen opgericht en dan ga je zelf optreden. Samen met nog 2 jongens hebben we een tijdje het fanzine “Klukkluk” uitgegeven. 1e (van bijzonder matige kwaliteit) werd tijdens Rock against Religion in Utrecht (eind 1980) aan de man/vrouw gebracht. Medio 1983 kraakten we een leegstaand (kinderopvang) gebouwtje met de bedoeling daar een oefen annex concertruimte van te maken. Dit lukte ook, maar een paar maanden na de opening is het gebouw in de fik gestoken (met daarin ca. Hfl. 6000.-) aan apparatuur. Pand brandde volledig af, daders zijn nooit gevonden.

Kees: Als je in bands hebt gespeeld, wanneer waren die actief en wat was de bezetting (indien mogelijk ook met bezettingswisselingen)?
Marcel: Heb van 1981 tot februari 1986 in N.V. Le Anderen gezongen met op de drums Tjakko Kleimeer, op bas Danny Weeland en op gitaar Rob Haitsma. Na het uiteenvallen van N.V. Le Anderen zijn Tjakko en Rob (had gitaar ingeruild voor de bas) verder gegaan onder de naam N.V. Boys. Aangevuld met Peter Verdam (ex de Groeten, Grrr, Filth) op zang en met Ad Jongewaard (ex vele lokale punkbandjes) op gitaar. N.V. Boys heeft tot medio 1991 bestaan. Tjakko is verder gegaan met Danny Weeland (nu op gitaar) en Bert Martens (uit Groningen) op bas als Teenage Warning. Heeft het ook een aantal jaren volgehouden.

Kees: Bezit je opnamen van een of meer van de onder drie genoemde bands die niet zijn uitgebracht op vinyl of CD?
Marcel: Nee, ik bezit geen andere opnames dan die er al zijn op (verzamel) elpee + CD.

Kees: Hoe waren de reacties van ouders en vrienden toen je punk “werd”?
Marcel: Het voorwerk was al gedaan door m’n oudere broer (drummer Svätsox) en later volgde m’n jongere broer (drummer De Groeten, Grrr). Maar wij waren qua uiterlijk & gedrag niet van die heftige punx.  Dus al te heftige reacties bleven uit. (Zoals misschien bekend waren de Wormerpunx qua uiterlijk niet zo heftig). Ik was destijds ook al vrijwilliger in een jongerencentrum, en ook dat ging prima.

Kees: Hoe kijk je achteraf op de punk-periode terug, wat waren positieve en negatieve kanten er van?
Marcel: Wat al eerder gezegd werd door Jan Sierhuis, het “do it yourself” gebeuren sprak me aan, (ik zie ons nog onze 2e plaat in de hoezen steken), het zien van (heel) veel bandjes, het ontmoeten/leren kennen van mensen. Negatief: dat het uiteindelijk (te) commercieel werd. Bepaalde dingen (bv. haar verven in opvallende kleuren, studsriemen) werden overgenomen door de commercie. Er zullen best meer negatieve dingen geweest zijn, maar dat waren meer momentopnames.

Kees: Heb je in de punktijd ervaringen opgedaan of dingen meegemaakt die belangrijk zijn geweest voor je wereldbeeld, je persoonlijke ontwikkeling e.d.?
Marcel: De punktijd heeft wel de basis gelegd van hoe ik nu in het leven sta, zeg maar. 

Kees: Wat zijn je vijf favoriete punkplaten? (graag twee lijstjes, uit NL en daar buiten)
Marcel: Om slechts 5 favorieten te noemen, daar zou ik andere bands misschien te kort mee doen. Maar Dead Kennedys & Sham 69 (ook omdat N.V. Le Anderen wel eens de Nederlandse Sham is genoemd) komen er zeker in voor. En qua binnenland wordt het lastig: ik heb die platen al een tijd niet meer gedraaid. Maar ik vond de elpees van The Ex, de Rondo’s, the Nitwitz wel goed destijds. Laatst nog wat geremasterde opnamens van the Ex gehoord. Blijft goed klinken.

Kees: Wat wil je zelf nog toevoegen?
Marcel: Dat gebleken is dat punk geen rage is geweest van een paar jaar, maar dat het nog steeds leeft.

N.V. Le Anderen
1984 – Nieuwe Koekrand 63