2008.09.05-07 Vera / Het Viadukt / Crowbar

2008.09.05 Vera
Athletic Pooha (Groningen)
The Shitty Limits (UK)
The Process (UK)
Descent To Hell (Groningen)

The Dangerfields and Runnin’ Riot cancelled

2008.09.06 Het Viadukt
Hellectric (Groningen)
3 Weeks Clean (USA)
Plastered Bastards (USA)
Moutpiece (Ireland)
Scunnered (Glasgow)
Crossfire (UK)
Kidd Blunt (Kilcoole, Ireland)
Complan (Ireland)

2008.09.07 Crowbar
Fleas And Lice (Groningen)

Also check the official G.G.I. 2008 Groningen.

VERA KRANT
GGI Festival Groningen 2008

Dit jaar is de 5de editie van het GGI (Groningen, Glasgow, Ierland) festival. Het festival is een driedaags muzikaal evenement, bedoeld als reunie voor bands en vrienden uit Schotland, Ierland en Groningen. Er wordt flink gefeest, gedronken en gelachen en er is een groot aanbod van lokale punk/ hardcore en skabands uit de verschillende streken. Het festival is kleinschalig, DIY en non-profit. Zaterdag 6 september wordt er gefeest in Het Viadukt en de zondag wordt afgesloten met punkrockvoetbal en een optreden van Fleas And Lice in de Crowbar. Vanavond in Vera de volgende bands:

Descent To Hell komt uit de stad en bestaat uit mensen van Fleas And Lice en Makiladoras. De band is zo’n drie jaar geleden opgericht en eerste gitarist Jeroen speelt tegenwoordig gitaar bij goth band Autumn. Descent To Hell maakt hellpunk en dat is iets in de trant van Slayer hakt Discharge. Er zijn veel invloeden uit de hardcore hoek te vinden van bands als Siege en Heresy, gemixt met vette metalgitaar en razendsnelle drums is dit een vrij unieke sound.  

The Dangerfields komen uit Belfast, zijn met z’n drieen en worden geleid door zanger/ drummer Andrew Griswold en is een van de meest energieke bands die ik ooit gezien heb. De band maakt garage/ speed punk zoals Zeke met vette rock ’n roll hoek, puntig metalgitaartje en zwaar rollende bas. De band heeft goed geluisterd naar Motorhead, Electric Frankenstein en Guttermouth en het zijn vette posers met een erg droog gevoel voor humor. Punk als fuck! En retesnel!

The Process maakt belachelijk snelle hardcore, erg ouwe school. De muzikanten komen uit de Glasgow hardcore scène (ja hoor er is nog andere koek dan Franz en vrienden) uit bands als Shank, ScathaIn Decades Decline en Atomgevitter. Hun debuut “Rosenkreuz” is onlangs uit op Violent Change Records en die klinkt heel rauw, gruizig en explosief als een terreuraanval. De band luistert zelf naar Discharge, Celtic Frost en King Crimson. Een must see voor hardcore liefhebbers uit de stad.

Hele andere koek is Ierse werkers punkband Runnin’ Riot. De band is opgericht in 1997 en hun eerste plaat “Reclaim The Streets” staat ondertussen geboekt als oi-klassieker. In zijn begintijd heeft Runnin’ Riot aardig wat op het podium gespeeld met bands als The Dropkick Murphys, Sham ’69 en The Business. Daarna lag alles een beetje op zijn gat, totdat zanger Colin even flink met zijn doc martins stampte en een nieuwe plaat opnam. “Built In Belfast” is een  melodieuze punkplaat geworden afgewisseld met harde OI en de band heeft dank zij Colin’s unieke rauwe stemgeluid een eigen stempel gedrukt op de Britse Punk. Natuurlijk wordt er flink wat buckfast (schotse wijn) gedronken en wordt er stevig meegezongen en voor je het weet proclameer je ook je liefde voor het mooie, groene, Ierse land.

Zaterdag 6 september wordt in het Viadukt om 19.00 afgefloten met twee Amerikaanse bands. Three Weeks Clean maakt stoere mannen sleaze rock in de stijl van Antiseen met muzikanten van het beruchte Nigel Pepper Cock. De Plastered Bastards spelen vette Poison Idea punk met ruige hardcore hoek en komen uit Pennsylvania. De Groningse bijdrage komt van de fantastische motorzaagpunkband The Hellectric. Voor Glasgow staat skapunk band Skunnered garant voor een wild podiumfeest. Het schotse Crossfire blaast een goede set ouderwetse straatpunk over je heen. Kidd Blunt uit Kilcoole, Ierland maakt loodzware, melodieuze hardcore met hoekige sprongen. Complan fikst snelle hardcore met een losgeslagen zanger en Moutpiece uiDublintenslotte riekt naar een fikse overdosis rock en roll. Na de bands is er een jaren ’80 discofeest. 

Als afsluiter van het festival staat zondag 7 september zo rond 20.00 uur Groningse sweatpunkhelden Fleas And Lice met blote voeten op de grond in de Crowbar.