Interview: Dick Pekelharing
Known For: bassplayer for Suzannes and Paul Tornado
By: Kees Smit/nederpunk.punt.nl
How: Email
When: January 2006

Suzannes 12.1976 (©Carla Hoogendijk)

Energy in Enschede

Kees: Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met het verschijnsel punk?
Dick: Dat was in het najaar van 1976 door The Sex Pistols.

Kees: Hoe ben je actief geworden in de punkscene en wat heb je zoal gedaan?
Dick: Wij speelden allemaal in TH Twenthe (Technische Hogeschool)-bands en kenden elkaar daarvan. Met de Suzannes, bestaande uit Fedde van der Spoel (zang), Loek Stolwijk (gitaar), Klaas Sikkema (drums) en Dick Pekelharing (bas) dachten wij toen de punk kwam “dat kunnen wij ook”. We hadden een stelregel: alleen majeur-akkoorden. We hadden in no time 20 nummers, alles kort en snel. Of we echt deel uitmaakten van de punk-scene? Ik denk het niet, hoewel muzikaal wel lijkt me. Voor de Suzannes speelde ik in de rockband Brandnetel (uit het Gooi) en daarna nog in de Paul Tornado band voor de mini-LP Pissig die op het plurex-label van Wally van Middendorp verscheen (1980). De andere Suzannes-leden speelden ook in diverse bandjes (teveel om op te noemen).

Kees: Hoe waren de reacties van de omgeving (ouders, familie, vrienden) toen je punk “werd”?
Dick: Mijn ouders hebben uberhaupt de muziek-ontwikkelingen niet meegekregen. Vrienden en kennissen vonden ik wel grappig. En ik werd ook niet echt punk. Wel trokken de energie, de agressie en de directheid ervan ons aan. Ook de andere Suzannes-leden bleven daarna in diverse bands muziek maken.

Kees: Hoe kijk je achteraf op de punktijd terug, wat waren positieve en wat negatieve aspecten ervan?
Dick: Het was een geweldig leuke tijd, fantastisch om met een bus fans op stap te gaan, in diverse zalen gespeeld, waaronder in Paradiso. En natuurlijk de single New Disease gemaakt op het 1000 Idioten-label van Johan Visser. Het contact dat in de Paul Tornado Band zou resulteren, kwam daar ook uit voort.

Kees: Heb je in de punktijd ervaringen opgedaan of dingen meegemaakt die van belang zijn geweest voor je persoonlijke ontwikkeling en/of je wereldbeeld?
Dick: Nee, niet echt.

Kees: Wat zijn je favoriete punkplaten?
Dick: Never Mind the Bollocks van The Sex Pistols en ook Stranglers vond ik goed hoewel die niet echt punk waren. Ik ben me trouwens altijd voor het hele muzikale spectrum blijven interesseren. Ik voelde me ook niet echt een punker, meer een muziekliefhebber.

Kees: Wat wil je zelf nog toevoegen?
Dick: Ik vond het boek Het Gejuich Was Massaal van Jeroen Vedder en Jerry Goossens erg leuk. Verder is er een leuke verzamel-CD van het 1000 Idioten label die First Idiots heet. Gemakkelijk te vinden door op google te zoeken.

Kees: Bedankt voor het interview Dick.