Crisis, The Police, Wayne County @ Kienstdobbe, Tweede Exloërmond 19 March 1977

The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)
The Police (© Marius Dussel)

Uit het Nieuwsblad van het Noorden 21.06.2019:

Journalist Marius Dussel speelde anno 1977 in het punkbandje Crisis. Hij maakte Sting en de zijnen van zeer nabij mee. ”Het is een bont gezelschap”, schreef hij begin dit jaar in een terugblik in de Leeuwarder Courant. ”Als eerste worden we begroet door een klein mannetje met een grote zonnebril en een manier van praten die wijst op een francofone afkomst. Hij stelt zich voor als Henry en is de gitarist van The Police.”

Het trio blijkt eigenlijk de begeleidingsband te zijn van de afwezige Cherry Vanilla. ”The Police heeft nooit eerder alleen opgetreden. De groep bestaat nog maar twee maanden. Manager Miles Copeland, de broer van drummer Stewart Copeland, is ook manager van Cherry en Wayne. Daarom mogen ze mee naar Nederland.”

Een echt repertoire is er niet, al ligt de eerste single, Fall Out, net een maandje in de winkels.

”Ik zeg dat wij met onze band Crisis al twee keer hebben opgetreden. Nummers coveren van The New York Dolls en Dr. Feelgood. Henry neemt ons mee naar de kleedkamer waar de overige leden van The Police wachten. Sting zit zwijgzaam in een hoekje en observeert. Stewart Copeland, de zenuwpees, drumt doorlopend met zijn sticks op de bovenbenen en heeft het hoogste woord.”

Sting is de onderscheidende factor

Het publiek in De Kienstobbe is allesbehalve punk, constateert Dussel. De meeste aanwezigen hebben lange haren en dragen broeken met wijde pijpen. ”Voor het eerst kan ik me zelf horen zingen. Wat een ervaring, wat een geluidsinstallatie.

Dan is het de beurt aan The Police.

En onmiddellijk wordt duidelijk waarom wij in het turf van de Veenkoloniën zullen blijven steken en The Police tot een van de grootste bands aller tijden zal uitgroeien. Sting is de voornaamste onderscheidende factor. ’Come on to the front, all you hippies’, schreeuwt hij door de microfoon. De hippies gehoorzamen gedwee.”

Na afloop laten de bandleden van The Police een boodschap achter op de muur van de kleedkamer.

In De Kienstobbe is dat een nauwelijks geisoleerde ruimte ónder het podium. Roel Muskee: ”Eerlijk gezegd is het de vraag of zij die kreet hebben opgekalkt, of dat een fan dat later heeft gedaan. In elk geval is het een aandenken dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.”

De korte tournee door Nederland haalde ook Stings autobiografie Broken Music.

Marius Dussel: Hoewel Sting heeft er ook een paar boven zijn bed hangen. Toen ik hem in 79 interviewde heb ik een paar vergrotingen mee genomen. Steward Copeland was er blij met de foto van zijn pet. Die waaide een paar dagen later in Parijs in de Seine, vertelde hij.

Crisis (Stadskanaal, The Netherlands)
The Police (London, UK)
Wayne County (Dallas TX, USA)