Interview: Aad Hollander
Known For: drummer for Zowiso
By: Kees Smit/nederpunk.punt.nl
How: Email
When: 20 february 2005

Zowiso

Aad Hollander was de drummer van Zowiso, een band die begin jaren tachtig deel uitmaakte van de zogenaamde “Wormer” scene. Aad woont tegenwoordig in Zürich, Zwitserland en is nog steeds actief in de muziek. Zijn huidige band heet Trio from Hell, zie de website http://triofromhell.net/

Kees: Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met het verschijnsel punk?
Aad: Hopla, ongeveer een eeuw geleden, nee geintje, in 1980 zou ik zeggen, alhoewel dat natuurlijk altijd moeilijk te zeggen is, ik kwam door mijn broer en vrienden op school in aanraking met punk, en natuurlijk omdat ik drums speelde en muziek te gek vond/vind.

Kees: Hoe reageerde de omgeving (ouders, andere familie, vrienden) toen je punk “werd”?
Aad: Zoals ik al zei heeft mij broer bijgedragen aan mijn ontdekking van de punk, mijn ouders niet, maar het was überhaupt geen probleem, Wormer punks waren natuurlijk ook erg lief (geintje). Lief is misschien niet helemaal het woord, maar wij hadden geen veiligheidsspelden door onze wangen en ook geen hanekam. Onze band heette ook niet de Zweetkutten of zo. We waren zeer “Zaans” en dus met beide benen op de grond, onze muziek was politiek gericht.

Kees: Vond je dat je deel uitmaakte van een bepaalde “scene” en zo ja, in welke zin?
Aad: Ja, heel duidelijk. De Wormer-punks dat was een scene van ongeveer honderd mensen, die behoorlijk close met elkaar omgingen, een bepaalde dresscode en een gemeenschappelijk doel hadden. Maar gelukkig was het zo dat je niet bepaalde dingen hoefde te doen of te laten om er bij te horen, het ging allemaal vanzelf, zonder dwang. Doordat het relatief succesvol was, was het ook leuk om erbij te horen.

Kees: Wat vond je van het adagium “punk is dood” dat rond 1978 al gelanceerd werd?
Aad: Ehh.. toen al ? Nee, voor mij is punk nog steeds niet dood, het heeft voor mij ook nooit die betekenis gehad dat het levend of dood kan zijn, het is namelijk een levensgevoel dat niets te maken heeft met modeverschijnselen die levend of dood gemaakt kunnen worden door de pers of door wie dan ook.

Kees: In welke zin heeft punk je leven en/of je persoonlijke ontwikkeling beïnvloed?
Aad: Het heeft erg veel invloed op mij gehad, en niet alleen punk maar ook de politieke component ervan, het demonstreren en het kraken dat daaruit voortvloeide. Hierdoor leerde ik zeer vroeg om mijn leven zelfstandig in te richten, daarnaast heeft het mij erg veel zelf-vertrouwen gegeven om te zien dat je samen met vrienden veel bereiken kan.

Kees: Vind je dat punk zich met politiek moet bezighouden of ben je meer een voorstander van het motto “Punk, lang leve de lol”?
Aad: Eigenlijk vind ik dat je niet al te moeilijk moet doen over het woordje “punk”. Je kan zeggen dat een bepaalde muziekstijl eraan verbonden is, maar leven doet iedereen individueel, dus punk is voor mij allebei, politiek én lange leve de lol.

Kees: Draai je tegenwoordig nog punk en/of ga je nog naar punkconcerten?
Aad:
Zeker! Ik vind punk nog steeds te gek, maar meer in die zin dat ik veel energie in muziek te gek vind, dat vind ik ook terug in andere muziek dan ga ik naar en speel ik tegenwoordig ook compleet andere muziek (Cajun b.v. is helemaal te gek).

Kees: Heb je nog contact met punks van vroeger en/of nu?
Aad
: Ja, maar meer in de zin van goede vrienden van vroeger, of muziek-collega’s van vroeger.

Kees: Noem je vijf favoriete punkplaten (binnen en buiten Nederland, mogen singles/elpees/CD’s zijn)?
Aad
: Vijf is absoluut te weinig, hier de volgende lijst (en dat zijn ze ook nog niet allemaal):

-Killing Joke (eerste LP)
-Au Pairs – Playing with a Different Sex LP
-Wire – Pink Flag LP
-Stiff Little Fingers – Hanx LP
-Wielingen Walgt LP (vooral het Nitwitz deel)
-Meat Puppets – Up on the Sun LP
-Young Marble Giants – Colossal Youth LP
-U.K. Subs – Crash Course LP
-Ex – Tumult LP
-Gang of Four – Entertainment LP
-Siouxsie and the Banshees – Juju LP
-Fugazi – Fugazi 12″
-Zounds – Can’t Cheat Karma 7″

Kees: Onze smaak komt aardig overeen, op de Meat Puppets na staat alles in de bovenstaande lijst ook bij mij in de kast.

Bedankt voor het interview, Aad.

Zowiso
1982 – Nieuwe Koekrand 59 (Interview)
https://zowiso.jimdofree.com/history-1980-1982/